Latihan Kata Ganda


Latihan Kata Ganda

1.       _______________ merupakan haiwan invertebrat pemangsa yang menghasilkan sutera, dan mempunyai dua tagma, lapan kaki, mulut tidak boleh mengunyah dan tiada sayap.

A.      Jejentik                        B. Lelabah           C. Rama-rama                    D. Pepijat



2.       Anda boleh cuba membela beberapa ekor ikan pelaga atau gapi untuk mengelakkan pembiakan ____________  di takung air.

A.      jejentik                        B. kekuda            C. rama-rama                     D. pepijat



3.       ____________ adalah sejenis menatang yang suka duduk di celah-celah tilam dan bantal.

A.      jejentik                        B. lelabah            C. rama-rama                     D. pepijat



4.       Datuk saya sedang menebas ________________  di belakang rumah saya.

A.      Semak-samun           B. kayu-kayan                    C. bukit-bukau                  D. pepara



5.       Selepas mencuci pinggan, emak meletak pinggan di atas ____________ .

A.      semak-samun           B. kayu-kayan                    C. bukit-bukau                  D. pepara



6.       Jurutera itu menggunakan _____________  untuk melukis sudut 90 darjah.

A.      Pepara                          B. kayu-kayan                    C. Sesiku              D.  jejari



7.       Pejalan kaki dinasihatkan menggunakan _________________ di jalan raya yang sibuk itu.

A.      Jejantas                       B. jambatan                        C. jejambat         D. jejari



8.       ____________  Puan Siti boleh menaip dengan cepat sekali.

A.      Jejari             B. jari-jemari                      C. jejaki                                D. lelabi               



9.       __________  adalah alat berkaki tiga utk menopang papan hitam. Ia just merujuk kepada kayu utk menahan bumbung rumah atau bahagian senapang atau pistol yg meledakkan peluru.

A.    Kekuda                  B. sesiku                     C. jejaki                       D. gegendang



10.   ______________ yang merentangi jalan kereta api itu penuh sesak dengan kereta.

A.      Jejantas                       B. jambatan                        C. jejambat                         D. jejari





Jawapan :  1. B,  2. A,  3. D,   4. A,   5. D,  6. C,  7. A,  8. B,   9. A,  10. A

Amazon Deals