Latihan Kata Adjektif


Latihan Kata Adjektif  (Latihan Objecktif untuk Kata Adjektif)


Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengan jawapan yang sesuai.

Soalan pertama berdasarkan gambar di bawah :

1.       Pakaian pengemis itu kelihatan _______________  sekali.

A.      hodoh                  B. lusuh                                C. cantik                               D. indah



2.       Emak saya menggunakan pisau yang _________ untuk menyembelih ayam.

A.      tumpul                 B. baharu             C. tajam                               D. panjang



3.       Balai polis di kawasan perumahan saya terletak tidak ____________ dari balai bomba.

A.      jauh                      B. dekat               C. hampir                             D. samping



4.       Rasa peria itu __________ seperti hempedu.

A.      manis                   B. masam            C. pahit                                 D. masin



5.       Kerja yang dilakukan secara ___________ tidak akan sempurna jadinya.

A.    gopoh              B. lampat         C.cepat                       D. cermat



6.       Ada ramai ibu bapa yang datang bertemu dengan saya untuk mengikhtiarkan masalah anak-anak mereka yang ___________ dan tidak mendengar nasihat mereka.

A.      gembira               B. degil                 C. peramah                         D. berahi



7.       Seorang guru perlu mesra, _________ dan juga mudah untuk berkawan dengan sesiapa saja.

A.      degil                      B. peramah         C. gopoh              D. jelita



8.       Pemandangan di Bukit Tinggi memang ___________ dan mempersonakan.

A.      cantik                   B. jelita                 C. indah                D. dingin



9.       Perempuan yang ___________ itu adalah penyanyi terkenal Siti Nurhaliza.

A.      indah                    B.  jelita                                C. tegap               D. lusuh



10.   Lee Chong Wei mestilah berbadan _______________  untuk menyertai pertandingan badminton antarabangsa.

A.      tegak                    B. gopoh              C. tegap               D. cantik



11.   Emak saya suka menggunakan pisau yang tajam dan tidak ___________ semasa memotong sayuran atau daging

A.    tumpu             B. lumpur        C. tumpuh       D. tumpul



12.   Rasa buah limau itu ___________ seperti cuka.

A.      masin                   C. manis               C. masam            D. pahit



13.   Para penyelidik di Switzerland telah berjaya menghasilkan robot ___________ untuk disuntik ke dalam mata tanpa bantuan ubat bius.

A.    halus               B. kasar           C. hodoh         D. gopoh



14.   Namun air yang ___________ jangan disangka tiada buaya.

A.    tenang             B. gopoh          C. biru             D. lumpur



Soalan 15 berdasarkan gambar di bawah :

                           

15.   Pintu rumah saya mempunyai kaca yang berbentuk _____________ .

A.    bujur                B. lonjong        C. bulat            D. segi empat



Jawapan : 1.B  2.C  3.A  4.C  5.A  6.B  7.B  8.C  9.B  10.C  11.D  12.C  13.A  14.A  15.B


Amazon Deals